Ζαν-Κλωντ Μισεά – Τζορτζ Όργουελ, ένας συντηρητικός αναρχικός – Σχετικά με το 1984

Ζαν-Κλωντ Μισεά

Τζορτζ Όργουελ, ένας συντηρητικός αναρχικός – Σχετικά με το 1984

Μετάφραση: Νίκος Ν. Μάλλιαρης

Μάρτιος 2018

σελ. 160

τιμή: 12 ευρώ

ISBN: 978-618-83523-1-5

 

Στα κείμενα του παρόντος βιβλίου ο Ζ.-Κ. Μισεά καταπιάνεται με το διανοητικό πορτραίτο του Τζορτζ Όργουελ και την κληρονομιά που μας αφήνει στον χώρο των ιδεών. Ο Μισεά συνδυάζει την ανάλυση της σαγήνης που ασκούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στους διανοούμενους με την παρουσίαση της ηθικής του δημοκρατικού σοσιαλισμού, συζητώντας παράλληλα τις έννοιες του πατριωτισμού και της common decency, τις οποίες υπερασπιζόταν στον δοκιμιακό του λόγο ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας.

Ο Μισεά υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν ένας από τους διαυγέστερους αναλυτές του ολοκληρωτισμού να παραμένει ταυτόχρονα και ανυποχώρητος πολέμιος της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων· ότι μπορεί να υπερασπίζεται σθεναρά την ισότητα δίχως, παρ’ όλα αυτά, να συμμερίζεται τις «προοδευτικές» και «εκσυγχρονιστικές» ψευδαισθήσεις εν ονόματι των οποίων εδραιώνεται πλέον η παρακμή αυτού του κόσμου.

 

«Απαραίτητη προϋπόθεση για ν’ ασκήσουμε σήμερα ριζική κριτική στην καπιταλιστική νεωτερικότητα και για ν’ αντισταθούμε στις μορφές συνθετικής ζωής που προσπαθεί να μας επιβάλει, είναι να ασπαστούμε, δίχως ενοχές, μια ορισμένη δόση κριτικού συντηρητισμού. Αυτό είναι, σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του Όργουελ. Κι εναπόκειται σ’ εμάς να δώσουμε στον “συντηρητικό αναρχισμό” του τη φιλοσοφική θέση που του αρμόζει εντός των ποικίλων αγώνων της όποιας νέας Αντίστασης».

Ο Ζαν-Κλωντ Μισεά (Jean-Claude Michéa) γεννήθηκε το 1950 και ζει στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Είναι γιος του κομμουνιστή Αντιστασιακού και μετέπειτα αθλητικογράφου Αμπέλ Μισεά. Μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 1976, οπότε και στρέφεται πλέον σε ελευθεριακή κατεύθυνση, εργάστηκε ως καθηγητής φιλοσοφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως το 2010. Εισηγητής της σκέψης του Όργουελ στη Γαλλία, έχει επίσης επιμεληθεί τις γαλλικές εκδόσεις των έργων του Κρίστοφερ Λας (Christopher Lasch). Κριτικός της Αριστεράς, την οποία αντιλαμβάνεται ως πολιτιστική έκφραση του οικονομικού φιλελευθερισμού, προσπαθεί να αναδιατυπώσει το σοσιαλιστικό πρόταγμα μέσα από μια κριτική της φιλοσοφίας της Προόδου και την υπεράσπιση της λαϊκής κουλτούρας. Στο πλαίσιο της τελευταίας εντάσσονται και τα γραπτά του γύρω από το ποδόσφαιρο, που στηλιτεύουν την εμπορευματοποίηση αυτού του κατεξοχήν λαϊκού αθλήματος. Μεταφρασμένα έργα του: Τζορτζ Όργουελ, ένας συντηρητικός αναρχικός (Μάγμα, 2018), Η εκπαίδευση της αμάθειας (Βιβλιόραμα, 2002), Το αδιέξοδο Άνταμ Σμιθ (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2007), Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού (Πόλις, 2008), Τα μυστήρια της Αριστεράς (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2014).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *